Інформація

Ця стаття була написана 06 Тра 2013, в рубриці Національна кухня.

Борщ

Борщ
— одна з найпопулярніших серед українців страв. Зазвичай його називають червоним,
готують на м’ясній юшці, з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пастернаком, картоплею — хто як. Можна затовкти або засмажити галом із часником і цибулею, засмачити сметаною.

Другий різновид борща —
щавлевий, зелений, або весняний. Його варять з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряку, засмачуючи юшку круто звареним яйцем і сметаною (сироваткою, маслянкою). Так само як і червоний, щавлевий борщ у Піст готують без сала та м’яса, на олії, з грибами та рибою.

Третій різновид борщу — так званий холодний (холодник) — готують виключно влітку. Молодий городній буряк варять, ріжуть соломкою, заправляють квасом або сироват­кою (маслянкою, сметаною), додають зелень петрушки, кро­пу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був «сирий» борщ, оскільки варять (та й то окремо) лише бу­ряк. їдять його охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба. Виходить надзвичайна смакота!

До речі, спосіб приготування щавлевого та холодного бор­щу зберігся до наших днів майже без змін. Червоний же борщ отримав для закваски порівняно нові продукти — свіжі помідори, томатний сік. соус або пасту. Ці додатки поступо­во витіснили буряковий квас. На півдні почали додавати солодкий перець — ротунду.

Залишить відповідь

Традиції українського народу

Останні статті

Система Orphus

Система Orphus