Сало — найпопулярніші харчі, найцінніший у традиційному харчуванні продукт. Скільки побутує колоритних анекдотів про українців і сало — не злічити. Його щедро солять і складають у дерев’яні ночви, скрині, бодні, у керамічні слоїки, скляпі трилітрові банки або підвішують у полотняних торбах у коморі (взимку — на горищі). Солоне сало може зберігатися до двох років. Сало вживають із хлібом, огірками й часником у скоромні дні, беруть із собою в дорогу, приварюють і споживають до картоплі чи каші. Ним можна засмажити чи затовкти рідкі страви — борщ, капусняк, юшку.
На смаженому салі роблять яєчню. Шкварки надають чудового, дуже апетитного аромату та присмаку кашам, галушкам, вареникам, млинцям тощо.
Достаток сала вважається в народі за справжній добробут: «Якби мені паном бути, то я б сало їв і салом закусював».