Пироги відіграють величезну роль у традиційному народному харчуванні. Виготовляють їх двох видів: печеві (із кислого тіста) та смажені (із прісного). Печені пироги нерідко роблять з того ж тіста, що й хліб (тобто переважно житнього), але обов’язково з начинкою. За начинку править сир, розтертий із сирими яйцями, смажена квашена або свіжа капуста, варені квасоля, горох, картопля, гречана каша зі шкварками, печінка, риба, печений гарбуз (можна з калиною), товчений мак, калина (а влітку й восени також інші свіжі ягоди та фрукти), варені й розтерті сушені груші та сливи, варене й підсмажене із цибулею м’ясо, зелена цибуля з вареними яйцями, смажені з цибулею свіжі гриби — у кого на що вистачить уяви. Смажать їх на сковороді на олії, перегортаючи.
Аромат при цьому просто надзвичайний! У піст начинкою є гриби, картопля, капуста, мак, ягоди та фрукти, у скоромні дні — здебільшого сир.
Готують пироги й на дріжджах.