Капусняк (капуста засипана, капуста із пшоном.) — друга за значенням після борщу рідка овочева страва. Квашену капусту дрібно шаткують, заливають окропом і варять п картоплею, морквою та пшоном. У готовий капусняк кладуть засмажену на салі цибулю та ще раз проварюють. Особливо цінується капусняк, звареній на мясній юшці з жирної свинини — грудини, поребрини. Його варять частіше в період зимових (Різдвяних) м’яснець. Капусняк, як і борщ, заправляють перцем. Навесні та влітку, коли запаси квашеної капусти вичерпуються, капусняк варять зі свіжої капусти. У Піст цю страву роблять пісною, на олії. У першій половині XX ст., коли почали культивувати помідори, на заправку почали використовувати томатний сік, морс.