Традиції українського народу

Яків Шах

(друга половина 16 ст.)

Яків Шах

Яків Шах

Черкасець Яків Шах відомий як запорозький ватажок, гетьман низового козацтва (1577—1579), претендент на молдавський трон. Шах був побратимом Івана Підкови і разом із ним у 1577 році здійснив похід на Молдавію. Також запорозький ватажок багато разів ходив походами на поляків, у Туреччину та в Кримське ханство.

Свою військову кар’єру Яків розпочав на чолі козацького загону в київського воєводи Костянтина Острозького. Але після загибелі свого посла кримський хан попередив польського короля: якщо вбивцю не буде покарано, він особисто прийде в Україну за головою зухвалого козака Шах ледве встиг перебратися на Запорожжя, де став кошовим отаманом січового товариства Коли гетьман Ружинський передчасно пішов із життя, запорожці зібралися на раду і передали гетьманську владу Шаху.

У листопаді-грудні 1577 року новий гетьман, зібравши двотисячний загін, розгромив волосько-турецькі війська молдавського господаря Петра Мірчича Кривого, допоміг зійти на престол Молдавії своєму побратимові Івану Підкові, а сам повернувся на Січ. Коли ж наступного року Підкову було страчено, Яків вирішив помститися за товариша. Він організував другий молдавький похід, але потрапив у полон до поляків. Уряд Речі Посполитої засудив непокірного ватажка до довічного ув’язнення. Відбувати покарання Шаха відправили до Канівського монастиря, де козацький гетьман і помер.

Exit mobile version