Деруни (драники, драчаники, терченики) користуються великою популярністю в народній кухні. Сиру картоплю труть на тертці, зливши зайву рідину, додають ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішують і смажать оладки на олії чи смальці. Іноді кладуть начинку: м’ясоїд — сир із сирим яйцем або м’ясо (варене, а то й сире), у Піст — підсмажені на олії з цибулею гриби або просто смажену цибулю.
Віддають перевагу дерунам зі сметаною або ряжанкою Іноді додають білий сметанний соус із підсмаженою цибулею та грибами, заправлений підсмаженим борошном. Нерідко готові деруни (переважно без начинки) складають у макітру чи горщик, заливають сметаною та ставлять у духовку.