Хрестопоклонний тиждень

 Господині цього дня печуть ритуальний хліб у вигляді хреста — хрестопоклонний хліб. Половину цього хліба родина їсть, а другу половину слід зарити в те зерно, що в коморі лежить. І так ця половина зарита мусить лежати аж до посіву.

Одну частину хрестопоклонного хлібу треба було за старих часів прямо в йолі під час сівби з’їсти, а другу — зако-пати в землю на полі. Усі ці магічні дії мають супроводжуватися щирою молитвою до Бога про майбутній урожай.

У деяких місцевостях України в хрестопоклонному хлібі запікали гроші. Потім, коли наставав час сіяти хліб, уся сім’я йшла в поле, молилася й ділила той магічний хліб. На того, кому діставалися гроші з хрестопоклонного хліба, чекав дуже щасливий рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *