Інформація

Ця стаття була написана 13 Тра 2013, в рубриці Національна кухня.

Медівник (медовий пряник, пряник, праник)

Медівник (медовий пряник, пряник, праник) — солодке печиво. Мед доводять до кипіння, гасять в ньому невелику кількість соди, додають борошно (на одну частину меду приблизно дві частини білого борошна) й місять у руках доти, доки тісто не побілішає та не стана м’яким.

Потім кладуть на стіл, розкачують качалкою до товщини в палець і витискують спеціальними формами фігурки людей чи тварин або ріжуть на ромби ножем. Випікають на присипаних крохмалем сухих листах.

Медівники роздають дітям — посівальникам і щедрувальникам на Новий рік, колядникам на Різдво, ними повитуха | пригощає своїх «онуків», ними ж обдаровують на свята своїх ; хрещеників хрещені батьки; їх беруть із собою як гостинці і до породіллі на одвідки. На жаль, зараз у домашньому господарстві медівники печуть украй рідко, оскільки громад­ське харчування освоїло їх виготовлення досить активно, у порівнянні домашній значно виграє.

Залишить відповідь

Традиції українського народу

Останні статті

Система Orphus

Система Orphus