Інформація

Ця стаття була написана 06 Тра 2013, в рубриці Національна кухня.

Балабушки

Балабушки — невеличкі булочки круглої форми з кислого І тіста. Печуть їх у святкові дні чи в неділю найчастіше з пше­ничного або гречано-пшеничного борошна. У деяких районах балабушки варять.

На печених балабушках ворожать новорічної ночі та на Андрія. Воду для тіста слід обов’язково привести від коло­дязя ротом. При цьому хлопці смішать дівчат, щоб ті випу­стили з рота або проковтнули воду. Нарешті, принісши воду# дівчата замішують нею тісто, випікають балабушки та, по­клавши декілька на низенькому ослоні, впускають голодно­го собаку. Чию балабушку собака з’їсть першою, та з дівчат першою вийде заміж. Інший спосіб ворожіння полягає втому, щоб з’їсти на ніч пересолену балабушку, тоді присниться суджений, який принесе дівчині напитися.

Дуже полюбляють українці пампушки (пампухи)
— не­величкі круглі й пишні булочки, виготовлені з кислого тіста З житньої, пшеничної, гречаної чи пшенично-гречаної муки. Вони виконують аналогічну балабушкам роль у святкові дні, а в повсякденні засмачуються часником і вживаються з бор­щем, роблячи його просто неперевершеним.

Отже, готують пампушки до свята, у неділю, на поми­нальний обід, використовують їх у дівочо-парубочих ворожін­нях. Однак, порівняно з балабушками, пампушки набули знач­но більшого територіального поширення й нерідко присутні на буденному столі.

Залишить відповідь

Традиції українського народу

Останні статті

Система Orphus

Система Orphus